ponedeljek, 7. april 2014

ČEMAŽ…spet ta čemaž…



Naši uporabniki so skupaj s Suzano in Klemnom šli po Rakah, sprehajalni poti, ki jo večkrat obiščemo. Ker tam raste obilo čemaža, so s seboj vzeli košaro in ga nabrali res veliko. 



Potem pa je sledilo ugibanje, kaj bomo s čemažem naredili. Ko smo malo pobrskali po omari in hladilniku, smo ugotovili, da imamo večino potrebnih sestavin za čemaževe polžke, zato smo se lotili kar le-teh. 


Čemaž smo najprej oprali in drobno narezali. Zamesli smo malo boljše testo za kruh. Pustili smo ga počivat. V tem času je bil čemaž narezan, sir nariban in jajčka zmešana s kislo smetano.
Testo smo tanko razvaljali, premazali smo ga z mešanico jajc in kisle smetane, potresli z naribanim sirom in trdno zvili. Narezali smo približno dva cm široke »polžke«. Polagamo jih na pekač, med njimi pustimo malo prostora. Pečemo jih dokler niso zlatorjavi. Najbolje je ponuditi še malo tople.





Če bi kdo poskusil, pa še recept:


ČEMAŽEVI POLŽKI
Testo:

-0,5 kg moke

-1 jajce

-kocka kvasa

-ščep soli

-mleko

-žlička sladkorja 


V moko na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in zalijemo z mlačnim mlekom. Pustimo, da kvas vzhaja. Nato dodamo sol, jajce in toliko mleka, da dobimo testo, gostote, kot za kruh. Pustimo vzhajati.

Sedaj nasekljamo čemaž, zmešamo kislo smetano z jajcem in malo posolimo. Naribamo sir. 

Potrebujemo:

-velik šop čemaža

-1 malo kislo smetano

-2 jajci

-sol

-100 g sira


Vzhajano testo razvaljamo, premažemo z mešanico kisle smetane in jajca, potresemo s čemažem in sirom. Tesno zvijemo. Narežemo na 2 cm široke »polžke«, ki jih polagamo na pekač. Pečemo v prej ogreti pečici na 200 stopinj. 
Pa dober tek!
Anka Kogej

Ni komentarjev:

Objavite komentar