Naši uporabniki so skupaj s Suzano in Klemnom šli po Rakah, sprehajalni
poti, ki jo večkrat obiščemo. Ker tam raste obilo čemaža, so s seboj vzeli
košaro in ga nabrali res veliko.
Potem pa je sledilo ugibanje, kaj bomo s čemažem naredili.
Ko smo malo pobrskali po omari in hladilniku, smo ugotovili, da imamo večino
potrebnih sestavin za čemaževe polžke, zato smo se lotili kar le-teh.
Čemaž smo najprej oprali in drobno narezali. Zamesli smo
malo boljše testo za kruh. Pustili smo ga počivat. V tem času je bil čemaž
narezan, sir nariban in jajčka zmešana s kislo smetano.
Testo smo tanko razvaljali, premazali smo ga z mešanico jajc
in kisle smetane, potresli z naribanim sirom in trdno zvili. Narezali smo
približno dva cm široke »polžke«. Polagamo jih na pekač, med njimi pustimo malo
prostora. Pečemo jih dokler niso zlatorjavi. Najbolje je ponuditi še malo
tople.
Če bi kdo poskusil, pa še recept:
ČEMAŽEVI POLŽKI
Testo:
-0,5 kg
moke
-1 jajce
-kocka kvasa
-ščep soli
-mleko
-žlička sladkorja
V moko na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas,
dodamo žličko sladkorja in zalijemo z mlačnim mlekom. Pustimo, da kvas vzhaja.
Nato dodamo sol, jajce in toliko mleka, da dobimo testo, gostote, kot za kruh.
Pustimo vzhajati.
Sedaj nasekljamo čemaž, zmešamo kislo smetano z jajcem in
malo posolimo. Naribamo sir.
Potrebujemo:
-velik šop čemaža
-1 malo kislo smetano
-2 jajci
-sol
-100 g
sira
Vzhajano testo razvaljamo, premažemo z mešanico kisle
smetane in jajca, potresemo s čemažem in sirom. Tesno zvijemo. Narežemo na 2 cm široke »polžke«, ki jih
polagamo na pekač. Pečemo v prej ogreti pečici na 200 stopinj.
Pa dober tek!
Anka Kogej
Ni komentarjev:
Objavite komentar