četrtek, 27. marec 2014

NAMAZI SO NAJBOLJŠI NA DOMAČEM KRUHU...

Za pogostitev na prireditvi ob materinskem dnevu smo v vdc-ju spekli domač kruh in naredili nekaj namazov. Ker so bili obiskovalci navdušeni nad prigrizki in so spraševali za recepte, jih kar tu tudi objavljam.



ČEMAŽEV NAMAZ S SKUTO
500 g skute
1 lonček kisle smetane
1 ščepec soli
1 ščepec črnega popra
1 šopek svežega čemaža
Kislo smetano in skuto z vilicami dobro pretlačimo in zmešamo, da nastane gosta masa. Po okusu osolimo in popopramo. Lističe čemaža dobro operemo in na drobno nasekljamo. Tri četrtine nasekljanega čemaža umešamo v skuto. Mešanico iz skute in kisle smetane serviramo v posebno skledico ter po vrhu potresemo s preostalim čemažem. Skupaj z rezinami domačega kruha ponudimo gostom.


AVOKADOV NAMAZ S TUNO
1/2 avokada
1 konzerva tune (185 g)
1 manjša čebula
1 trdo kuhano jajce
4 kisle kumarice
sol
poper
sok 1 limone

Avokado olupimo in ga polovico sesekljamo na drobno, lahko pretlačimo, če je zelo zrel. Tuni odlijemo olje in jo zmečkamo z vilicami. Jajce drobno narežemo. Kumarice in čebulo sesekljamo v multipraktiku. Vse sestavine zmešamo, posolimo, dodamo poper in na koncu še kis po okusu. Pustimo v hladilniku, da se sokovi prepojijo in se namaz ohladi.


JAJČNI NAMAZ S HRENOM
5 trdo kuhanih jajc
2 žlici hrenovega namaza
3 žlice majoneze
sol
poper
sok pol limone
Vse sestavine v multipraktiku zmešamo v gladko maso in pomudimo s črnim kruhom. 


Pekli smo tudi kruh iz domače polnozrnate pšenične moke. Eden z dodatkom ovsenih kosmičev in čemaža, drugi pa z bučnim pirejem in bučnimi semeni. 
Recepture so bolj približne :))


KRUH Z ZIMSKO BUČO
pšenična polnozrnata moka  0,75 kg
malo bele moke  0,25 kg
kuhana, ohlajena in pretlačena zimska buča  (0,3 kg surove) – hokaido, muškatna
50 g bučna semena
kocka kvasa
sol
voda
 
ČEMAŽEV KRUH
pšenična polnozrnata moka 70 dag
ržena moka 20 dag
Ovseni kosmiči 20 dag (poparjeni z vrelo vodo in ohlajeni)
Čemaž
Sol
Kocka kvasa
voda

Anka Kogej

Ni komentarjev:

Objavite komentar