USTVARJALI SMO...SONČNICE
Ker je k nam prišla jesen, smo se odločili, da s sončnicami malo popestrimo naše prostore. S tem namenom je nastala delavnica - izdelajmo sončnice iz krep papirja.
Uporabili smo krep papir oranžne in rumene barve in rjav trši papir.
Iz rjavega papirja smo izrezali približne kroge, iz krep papirja pa posamezne cvetne liste. Liste smo nato s pomočjo vročega lepila lepili na rjavo osnovo. Nazadnje smo lističe še malo oblikovali.
Zadovoljni z izdelki smo s cvetovi okrasili prostore v vdc-ju.
Mimogrede smo še izvedeli marsikaj zanimivega o sončnicah.
Sončnice niso le za ptičke...
Sončnica ne razveseli le našega
pogleda, ampak lahko »razvedri« tudi naš jedilnik. Eden od učinkov
sončničnih semen je namreč prav vpliv na izboljšanje razpoloženja, saj
visoka vsebnost aminokisline triptofan spodbuja nastanek serotonina.
Semena vsebujejo še veliko magnezija, uravnovešajo presežke kalcija in
uravnavajo delovanje živčevja. Tudi vitamin B6 je znan po
protidepresivnem delovanju in sončnična semena so z njim dokaj bogata.
Poleg tega že 50 gramov dnevno zaužitih sončničnih semen pokrije tudi
dnevne potrebe po antioksidativnem vitaminu E.
Sončnica je enoletna rastlina, ki zraste od 1,2 do tri metre in ima
značilno veliko okroglo glavo, polno semen. Spada v rod Helianthus, ki
vključuje več kot petdeset vrst, največ v Severni Ameriki. Nekatere so
okrasne in rastejo v vrtovih na kakovostni zemlji. Cvetovi sončnice se
preko dneva obračajo za soncem in se zvečer, ko sonce zaide, popolnoma
zaprejo. Zaradi svoje podobnosti soncu so jo Azteki gojili v templjih
boga sonca.
Uporaba sončnice
Danes jo kot rastlino v celoti izkoriščamo, saj so prav vsi njeni
deli uporabni. Listi so krma za živino, iz stebla pridelujemo celulozo
in semena uporabljamo za pridobivanje olja ali kot dodatek jedem. Stržen
sončnice je ena od najlažjih snovi in ga večinoma uporabljajo v
raziskovalnih laboratorijih. Sončnica kot rastlina ima veliko sposobnost
vsrkavanja vode iz tal, zato so jo na Nizozemskem začeli uporabljati za
izboljšavo oziroma izsuševanje močvirnih tal.
V Evropi največ sončnic pridelujejo v Rusiji, Španiji, Romuniji, na Madžarskem in v Nemčiji. Velika pridelovalka je tudi Japonska. V omenjenih državah proizvajajo tudi veliko sončničnega olja.
V Evropi največ sončnic pridelujejo v Rusiji, Španiji, Romuniji, na Madžarskem in v Nemčiji. Velika pridelovalka je tudi Japonska. V omenjenih državah proizvajajo tudi veliko sončničnega olja.
Koristne lastnosti
Povprečni cvetni koš sončnice ima premer do 40 centimetrov. Površen
pogled nanj nam ustvari predstavo, da gre za en sam cvet, a je v resnici
sestavljen iz neštetih samostojnih cvetov. Semena, ki se razvijejo v
cvetnem košu, so bela ali črno-belo progasta. Ker so drobna, bi bilo
ročno luščenje zelo zamudno, zato danes to opravljajo posebni stroji.
Semena so bogat vir beljakovin, saj lahko vsebujejo:
Semena so bogat vir beljakovin, saj lahko vsebujejo:
- 16 do 28 odstotkov beljakovin
- 21 do 40 odstotkov maščob oziroma olja z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin – posebej linolne (omega-6)
- 10 odstotkov ogljikovih hidratov
- lecitin
- vitamine A, B1, B2, B6, B12, E, K, D in
- rudnine, kot so kalcij, klor, kobalt, mangan, magnezij, jod, cink,baker in železo.
Maščobne kisline omega-6 so potrebne za gradnjo zdravih celic v
telesu in za nastajanje eikozanoidov, hormonom podobnih snovi v telesu,
ki nadzirajo vrsto telesnih dogajanj, med drugim vnetja in pretok krvi.
Pomanjkanje maščobnih kislin omega-6 povzroča zastoj v rasti, težave s
kožo in strjevanjem krvi ter oslabi imunski sistem. Odrasla oseba na dan
potrebuje okoli štiri grame omega-6 maščobnih kislin (dve žlici
sončničnega olja oziroma pest mandljev ali orehov). Optimalni odmerek
omega-6 maščobnih kislin varuje pred boleznimi srca in ožilja.
V
ljudski medicini je znana uporaba sončničnega olja za ogrevanje mišic. V
deciliter sončničnega olja namočimo posušen čili, pustimo nekaj dni in
dobili bomo masažno olje za ogrevanje.
Semena imajo močan učinek na odvajanje vode (diuretični učinek). V
ljudski medicini jih uporabljajo tudi kot sredstvo za izkašljevanje
(ekspektorans), pri zdravljenju bronhitisa, vnetju grla in kašlja
različnih vzrokov.
Sončnična semena priporočajo tudi pri zdravljenju depresije. Na izboljšanje razpoloženja vpliva visoka vsebnost aminokisline triptofan (spodbuja nastanek serotonina) in vitamina B6.
Sončnična semena priporočajo tudi pri zdravljenju depresije. Na izboljšanje razpoloženja vpliva visoka vsebnost aminokisline triptofan (spodbuja nastanek serotonina) in vitamina B6.
Sončnično olje
Sončnično olje pridobivajo s stiskanjem semen. Dobljeno olje je
limonasto rumene barve in rahlo sladkastega okusa. Pri segrevanju semen
iz mase pridobivajo manj kakovostno olje kot pri hladnem stiskanju, zato
bi naj to olje uporabljali predvsem v industriji pridobivanja mila in
sveč.
Hladno stiskano sončnično olje pridobivajo s stiskanjem najkakovostnejših semen po posebnem hladnem postopku (kjer temperatura ne preseže 40 stopinj Celzija). Dobljeno olje ni beljeno, ni rafinirano in ne vsebuje kemičnih dodatkov. Naravna sestava olja je v celoti ohranjena. Tako pridobljeno olje ima značilen blag vonj, okus in barvo ter je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami, naravnimi voski, vitaminom E in fosfatidi.
Hladno stiskano sončnično olje pridobivajo s stiskanjem najkakovostnejših semen po posebnem hladnem postopku (kjer temperatura ne preseže 40 stopinj Celzija). Dobljeno olje ni beljeno, ni rafinirano in ne vsebuje kemičnih dodatkov. Naravna sestava olja je v celoti ohranjena. Tako pridobljeno olje ima značilen blag vonj, okus in barvo ter je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami, naravnimi voski, vitaminom E in fosfatidi.
Uporabljamo ga za pripravo zdrave prehrane, tako za pripravo solat in marinad, kakor tudi za dušenje in pečenje. Preostala masa po stiskanju je odlična krma za živali. Krave, hranjene z dodatkom te mase, dajejo znatno več mleka, konji postanejo bolj vitalni in iskri.
Sončnična semena
Sončnična semena lahko uživamo na različne načine. Priporočeno je
uživanje svežih, kakovostnih in toplotno neobdelanih semen. Semena lahko
za uro do dve namočimo v vodi, odcedimo in pojemo čez dan. Z namakanjem
sprožimo proces nakaljevanja, zato je hranilnih snovi v takih semenih
več in so lažje prebavljiva.
Sončnično seme je odličen dodatek fermentiranim mlečnim izdelkom (jogurt), skuti in dopolnjuje okus solatam. Mleta semena v prahu lahko uporabljate za zgoščevanje juh, omak in nadevov. Cela ali na grobo mleta semena lahko dodajamo kruhu, pecivu, zavitkom, zelenjavnim paštetam in seveda različnim vrstam peciva. Zelo okusni so sončnični cvetni popki v solati, poparjene pa lahko postrežemo kot artičoke.
Sončnica je torej vsestransko uporabna in le od nas je odvisno, kako bomo njene vrednosti znali ali hoteli izkoristiti.
Sončnično seme je odličen dodatek fermentiranim mlečnim izdelkom (jogurt), skuti in dopolnjuje okus solatam. Mleta semena v prahu lahko uporabljate za zgoščevanje juh, omak in nadevov. Cela ali na grobo mleta semena lahko dodajamo kruhu, pecivu, zavitkom, zelenjavnim paštetam in seveda različnim vrstam peciva. Zelo okusni so sončnični cvetni popki v solati, poparjene pa lahko postrežemo kot artičoke.
Sončnica je torej vsestransko uporabna in le od nas je odvisno, kako bomo njene vrednosti znali ali hoteli izkoristiti.
Anka Kogej
Ni komentarjev:
Objavite komentar